آیـا تـا کـنـون از خـود پرسیدهاید که چرا از امتحان میترسید؟ آیا تا به حال عمیقا به این موضوع فکر کردهاید که چه عواملی در ترس و اضطراب امتحان موثر بودهاند؟ آیـا در زنـدگی تحصیلی راههایی برای کاهش این نوع اضطراب یافتهاید؟ بـدون تـردیـد ترس از امتحان بین دانشآموزان و دانشجویان تقریبا همهگیر و رایج است و میتوان گفت مـهــمتــریـن عـلـت ایـن مـوضـوع، نـتـیـجـهای اسـت کـه از امـتـحـان بـه دسـت میآید. نتیجهای که مدرک قبولی یا مردودی محسوب شده و باعث ارتقا، تهدید، تشویق یا تــنـبـیــه مــیشــود. گــاهــی اوقــات ایــن نـتـیـجــه مــیتــوانــد ســرنــوشــت را نـیــز رقــم زنــد.
بــه هـمـیــن عـلــت هـر چـه نـتـیـجـه،حـسـاسیت و اهمیت بیشتری داشته باشد، به همان نسبت میتواند باعث اضطراب و ترس از امتحان شود، که برخی از آنها عبارتاند از:
۱) ترس از فراموش کردن مطالب خوانده شده
۲) سختگیری معلمان طی سال تحصیلی
۳) انتظار بیش از حد والدین
۴) عدم وجود خودباوری در فرد
۵) نامشخص بودن سوالها لازم است عوامل کاهش دهنده این نوع ترس را نـیــز بــدانـیــم در خـصـوص روشهـای کـاهـش تـرس از امتحان نظرهای مختلفی وجود دارد که مهمترین آنها به شرح زیر هستند.
▪ ایجاد محیطی آرام:
علاوه بر تلاش والدین برای ایجاد چنین محیطی برای مطالعه فرزندان، فرزندان نیز باید کوشش کنند.
▪ تنظیم برنامههای خواب و استراحت:
بـرخـی بـا ایـن تـصـور کـه هـنـگـام امـتـحـانـات بـرای مطالعه بیشتر اصلا نباید خوابید یا خیلی کم خوابید، خود باعث خستگی ذهنی و در نتیجه فراموشی بیشتر در مطالب خوانده شده میشوند. کاهش زمان خواب در حد متعادل مطلوب است، اما افراط در آن هرگز مفید نخواهد بود.
▪ پرهیز از کاهش تغذیه:
افــراط و تـفــریــط در تـغــذیــه اثـرات نـامـطـلـوبـی در برخواهد داشت. باید با خواب و استراحت کافی ونیز تغذیه مناسب، از لحاظ روحی و جسمی، خود را آماده امتحان کرد.
▪ آماده شدن برای امتحان:
داشتن برنامهریزی صحیح برای مطالعه در طول سـال تـحـصـیـلـی و رعـایـت روشهـای صـحـیـح مطالعه مطالب درسی را به تدریج و در طول زمان مرور کنید، نه در آخرین دقیقههای قبل از امتحان و با مطالعه فشرده. از یـادداشـتهـای خـود، خـلاصـهبـرداریـد، تا بازسازی ذهنی رمز گردانی و مرور مطالب برایتان مفید واقع شود. سعی کنید به نوع آزمون پی ببرید، تا بتوانید مطالعه خود را با آن متناسب کنید.
▪ پرهیز از فشرده خوانی:
فشرده خوانی با مرور مطالب متفاوت و متضمن کـوشـشـی اسـت بـرای یـادگیری مطالب تازه، بلافاصله قبل از شروع امتحان یا به عبارتی آخرین کوششهای شـخـص در آخـریـن لـحـظـههـای قـبـل از امـتـحان.
▪ تاکید بیشتر بر مطالبی که انتظار دارید از سوالهای امتحانی بـاشند:
میتوانید محدوده سوالهایی را که در امتحان مـطــرح خــواهــد شــد حـدس بـزنـیـد و بـیـشتـر بـه آنهـا بپردازید. برای این منظورسوالهای امتحانی سالهای گذشته کمک خواهند کرد. همچنین توجه به مطالب و مـوضـوعـاتی که استاد یا معلم در کلاس درس بیشتر روی آنها تکیه میکند.
▪ شرکت در جلسههای آخر درس:
حـتـمـا درجـلـسـههـای آخـر درس پـیش از امتحان درکـلاس شـرکـت کـنید. زیرا اغلب، مطالب مهمی که احـتـمـــــال بـــیــــشتــــری در طــــرح ســــوالهــــا دارنــــد، در جلسههای آخر مرور و توضیح داده میشوند.
▪ پرهیز از هـیـجـان مـتـفـرقـه:
شـب امـتـحـان مـسـابـقـههـای فـوتـبال و چـیـزهـایـی از این قبیل را دنبال نکنید. اگر امتحان قبلی رضـایـت بـخـش نـبـوده اسـت.
بـه آن نـیندیشید و تحلیل امتحان قبلی را به فرصت مناسب خودش موکول کنید.
▪ تــصـــور ذهــنـــی مـثـبــت از خــود:
بــه جــای پــرداخـتــن بــه جـنـبـههـای مـنـفـی، هـمـواره یـک تـصـور ذهـنـی مـثبت از خودتان داشته باشید و پس از تلاش کافی برای مطالعه مطالب به موفقیت خود امیدوار باشید. حال که برخی از عــوامــل کــاهــش تــرس از امـتـحــان مـطــرح شـدنـد. بـایـد مـواردی درجـریـان امـتـحـانهـا و هـنـگـام پاسخگویی به سوالها مدنظرمان باشد که رعایت این موارد میتواند در موفقیت بیشتر و کاهش اضطراب در امتحان موثر باشد. برخی از این موارد عبارتند از به موقع و سروقت به جلسه امتحان بروید و پیش از آغاز امتحان با خاطری آســوده در جــای خــود مـسـتـقــر شــویــد.
هـمـه وسـایـل و ابـزارهایی را که در امتحان مورد نیاز است همراه خود ببرید دستورالعملها را با دقت بخوانید و اگر دستورات شـفـاهـی اسـت، با توجه کامل به آن گوش دهید و عینا هـمـان کـاری را کـه از شـمـا مـیخـواهند انجام دهید. به زمانبندی سوالها دقت کنید تا با مشکل کمبود وقت مواجه نشوید. اگر زودتر از زمان تعیین شده سوالها را پاسخ دادید. عجله نکنید و مجددا مروری داشته باشید. خود را برای پاسخگویی به هر گونه سوالی آماده کنید، امــا نـه بـا ایـن بـرداشـت کـه بـایـد صـددرصـد سـوالهـا را جواب دهید. برای پاسخگویی به سوالها به طرح چهار مرحلهای زیر دقت کنید:
۱) ورقـه سـوالها را نسبتا با سرعت بخوانید و به تمام سوالها که پاسخ آنها برایتان روشن است جواب دهید. برای این مرحله حداقل نیمی از وقت امتحان را در نظر بگیرید.
۲) دوباره ورقه را بخوانید و به تمام سوالها که تا آن موقع پاسخشان به یادتان آمده است پاسخ دهید.
۳) در نوبت سوم باید به تمام سوالهایی که باقی مانده و بلد هستید پاسخ دهید.
۴) در پایان یک بار دیگر ورقهتان را کنترل کرده و ببینید که آیا سوالها را همان گونه که میخواستید پـاسـخ دادهایـد. بـرای پاسخگویی به آزمون تشریحی پیشنهاد میشود. موضوع رابه طور کامل یاد گرفته و پرسش را به دقت بخوانید و قبل از نوشتن، پاسخ را سازمانبندی کنید.
منبع:آفتاب
این طوری که شما نوشتید بازم آدم هوای درس و مشق و امتحان میکنه.
ولی کاش یکی بود اون سال ها این حرف ها رو به همه میگفت.